Målnivåer för kvalitetsindikatorer är en omtvistad fråga. Nedan följer resonemang kring hur PrimärvårdsKvalitet har hanterat frågan.
Det finns en hel del litteratur kring för och nackdelar om målnivåer och utifrån den har vi valt att avstå från att knyta huvuddelen av indikatorer till målnivåer. Infektionsindikatorerna är ett undantag där det för vissa indikatorer finns mål satta av Strama.
Skälet till att, i de flesta fall, avstå från att knyta indikatorerna till målnivåer är att:
Ytterligare en anledning till att målnivåer är svåranvända är att när antalet observationer är litet så är andelsmåttet svårt att använda och måste tolkas med försiktighet och målnivå blir ej tillämpbart. Finns det till exempel bara en episod av en specifik infektion senaste året så är andel antibiotikabehandlade antingen 0% eller 100%, beroende på om den enda patienten fick antibiotika eller inte.
Därför behöver man alltid se efter hur många observationer som andelsmåttet bygger på (t.ex. antal patienter, antal samordnad individuell plan (SIP), antal episoder av infektion) innan det går att värdera vilken betydelse som kan läggas på andelsmåttet.
Primärvårdskvalitets indikatorer är en utgångspunkt för en dialog om verksamheten och ofta behövs en fördjupad granskning. Även om antalet observationer är lågt kan det kan vara värdefullt med sådan granskning av journaler och rutiner tillsammans med en diskussion om handläggning och riktlinjer.
Tack för att du hjälper oss!